Warning: Creating default object from empty value in /home/natvanne/subdomains/projekt.natverkstan.net/wpmu-settings.php on line 45
Konst i Georgien • EKAE | Nätverkstan projekt

Konst i Georgien • EKAE

Konstnärssamarbeten mellan Sverige och Georgien har initierats och samordnats av Nätverkstan inom ramen för ett projekt kallat EKAE (Exchange of knowledge and experience) som genomförs med stöd av Svenska Institutet, Nätverkstan, Media Art Farm i Tbilisi. Projektet har genomförts i nära samarbete med nedanstående personer och organisationer.
I november 2004 reste fyra svenska konstnärer till Tbilisi för att göra en utställning tillsammans med tre Georgiska konstnärer under temat Untrue Stories. De medverkande konstnärerna var Karl Holmqvist, Karl Larsson, Leif Elggren, Lina Selander, Nino Sekhniashvili (under pseudonymen Nikolaj Lisonov), Koka Ramishvili, Levan Nutsubidze och Korneli Ramishvili. Författarinnan Anna Kordzaia-Samadashvili medverkade genom att på uppdrag av Karl Larsson skriva Tbilisi Diary som var en del av hans verk. Utställningen curerades av Wato Tsereteli och Marianne Zamecznik.

I mars 2005 hölls ett litteraturutbyte i Tbilisi med sex medverkande författare. Det gjordes översättningar, arrangerades samtal med uppläsningar. De medverkande författarna var Torbjörn Elensky, Malin Lindroth, Niklas Qvarnström, Zaza Burchuladze, Anna Kordzaia-Samadashvili och Aka Mortschiladse
Håkan Bravinger Sveriges Författarförbund planerade och genomförde i samarbete Tamuna Maisuradze, Centrum för studier av svenskt språk och kultur i Tbilisi, Bakur Sulakauri, Sulakauri publishing samt Nätverkstan.

I oktober 2005 genomfördes under Tbilisi International Film Festival ett utbyte med Göteborg Filmfestival och svenska regissörer. Jannike Åhlund och Ulf Sigvardson från Göteborg Filmfestival medverkade tillsammans med Richard Hobert, som med sin film Harrys döttrar, deltog i den internationella tävlingen, regissören Per Carleson, visade sex av sina kortfilmer och höll en Masterclass kring kortfilmsproduktion. I en särskild sektion, Swedish Panorama, visades dessutom tre svenska filmer: Sånger från andra våningen, Vingar av glas, Tillsammans.

En historik och mer information om Nätverkstans samarbeten i Södra Kaukasus finns här. EKAE