Warning: Creating default object from empty value in /home/natvanne/subdomains/projekt.natverkstan.net/wpmu-settings.php on line 45
Offentlighet och upphovsrätt | Nätverkstan projekt

Offentlighet och upphovsrätt

Kulturjournalisten och kritikern Mikael Löfgren arbetade tillsammans med Nätverkstan i en undersökning om olika parters syn på digitalisering och upphovsrätt i kulturlivet. Utgångspunkten var att 2010 enligt många bedömare kommer att bli ett avgörande år för den alltmer brännande frågan om digitaliseringens konsekvenser för upphovsrätten.

Teknikutvecklingen går i en rasande fart. I stort sett varje dag lanseras nyheter: läsplattor, streamingtjänster, för att inte tala om initiativ som Googles att digitalisera och tillgängliggöra hela världslitteraturen! Självklart påverkar dessa innovationer oss alla som kulturkonsumenter. Men de påverkar också upphovsmän och företag verksamma inom kultursektorn, inte minst genom att utmana en traditionellt uppfattad upphovsrätt. Den illegala nedladdningen får en del att ropa på polis, andra att efterlysa politiska initiativ på lagstiftningens område.

Behovet av dialog är stort. Nätverkstan har tillsammans med Kungliga Biblioteket, Stiftelsen framtidens kultur och Bok & Bibliotek i Norden genomfört två hearings om dessa frågor under året. Mikael Löfgrens rapport har resulterat i en publikation. Läs mer om den här.